Exista de ceva vreme discutii care presupun ca motoarele diesel ar fi principala sursa de poluare cu hidroxid de azot. Astfel, din ce in ce mai multe state pun in discutie renuntarea la aceste tipuri de motoare pentru automobile.

Insa, unele state se grabesc in a decide daca masinile diesel nu mai au ce cauta in orase, in timp ce unele state considera ca mai exista destul timp pentru o astfel de decizie.

Care credeti ca este primul stat care s-ar alatura deciziei de a exclude din orase motoarele diesel?

Tara care inventeaza motoarele diesel renunta prima data la ele?

Chiar daca pentru inceput ti s-ar parea ciudat, iata ca nemtii nu stau la discutii. La ei se dezbate de ceva timp eliminarea motoarelor diesel din sistem, iar saptamana aceasta pare ca decizia se apropie de pronuntare.

Desi motoarele diesel au vazut lumina zilei prima data in Germania, iata ca nemtii sunt gata sa renunte la ele din cauza poluarii. Asadar, daca vei dori sa treci granita in Germania cu masina personala, dar aceasta are un motor diesel, din 2019 s-ar putea sa trebuiasca sa te axezi pe serviciile unei firme de rent a car.

Nemtii sunt hotarati sa renunte la aceste masini, deoarece produc prea multe noxe, iar in cadrul oraselor mari din Germania numarul lor a devenit deja ingrijorator. Insa ei nu sunt singurii. Cine se alatura deciziei?

Spaniolii, francezii si italienii par sa urmeze modelul Germaniei

Desi nu se grabesc deloc in a lua decizii, spaniolii, francezii si italienii par sa urmeze modelul Germaniei. In Madrid, Paris si Roma, pentru inceput, oficialitatile vor sa interzica motoarele diesel.

Insa decizia pare sa intarzie in aceste tari, dezbaterile urmand a fi purtate anii urmatori. Spre exemplu, Madrid ar urma sa renunte la masini diesel pana in anul 2025. Iar Italienii ar putea duce dezbaterile chiar pe un termen mai lung. De asemenea, si francezii vor sa renunte la motoarele diesel, insa tot pe o perioada mai lunga.

Lovitura ar fi prea mare, dupa ce deja francezii au dezbateri, iar in unele orase mai mari chiar legi active ce interzic tirurile, masinile mari si camioanele de tonaj pe strazile oraselor. Insa acest lucru nu este unul negativ, deoarece majoritatea tarilor europene incep sa puna foarte mult accent pe un transport mai sanatos, poate o varianta fiind transportul in comun sau utilizarea bicicletei .