Asadar, ai decis sa te alaturi comunitatii de ciclisti si, probabil, te gandesti la cum vei ajunge mai rapid la intalnirile cu prietenii si la birou, la cum orice destinatie pare mai aproape de tine, la orice ora, fara sa depinzi de transportul in comun si, nu in ultimul rand, la explorarea orasului in care locuiesti.

Asa este, zonele urbane au multe de oferit, inclusiv provocari carora tu trebuie sa fii pregatit sa le faci fata pe bicicleta. Pentru ca acest lucru sa se intample, ai nevoie sa cunosti anumite lucruri de baza despre mersul in siguranta prin oras, bicicleta si accesoriile potrivite:

  1. Alegerea bicicletei

Daca nu ai, inca, bugetul necesar pentru achizitionarea unei biciclete, orienteaza-te catre locatiile de unde poti inchiria una. Aceste locatii, care se gasesc, de obicei, in toate orasele mari, ofera biciclete de diferite marimi, deci vei gasi o bicicleta de oras cu care sa poti merge confortabil. Daca nu ai mai mers de mult timp cu bicicleta si nu esti sigur ce dimensiuni ar trebui sa aiba bicicleta potrivita pentru tine, retine ca picioarele tale trebuie sa atinga solul cu toata talpa atunci cand esti urcat in sa.

  1. Accesorii

In functie de anotimp, este posibil sa ai nevoie de anumite accesorii. Spre exemplu, in conditii de ploaie, o sa fie util sa adaugi bicicletei tale aripi de protectie. Acestea te feresc de stropirea cu apa si noroi si, prin urmare, nu o sa duci grija murdariei acumulate pe haine, mai ales daca te indrepti catre birou.

Alte doua accesorii necesare sunt antifurtul, precum si pompa pentru bicicleta. Cea din urma iti va fi necesara deoarece toate anvelopele isi pierd din presiune in timp, indiferent cat de rar mergi pe bicicleta.

In functie de obiectele pe care ai nevoie sa le duci cu tine, poti alege intre diferite accesorii: o geanta mesager, un cos ce poate fi atasat partii din fata a bicicletei, o geanta speciala pentru bicicleta, sau o remorca. Aceste accesorii nu sunt foarte costisitoare si adauga bicicletei inca o dimensiune practica, deoarece o poti folosi nu numai pentru transportul personal, ci si pentru transportul diferitelor obiecte, inclusiv al unora mai voluminoase.

  1. Siguranta

In primul rand, pentru siguranta proprie, este important:

  • sa respecti regulile de circulatie
  • sa porti imbracaminte si o casca deschise la culoare
  • sa iti echipezi bicicleta cu lumini pe care sa le folosesti in conditii de vizibilitate scazuta
  • sa ai un comportament previzibil in trafic, adica sa mentii o directie clara de mers, sa semnalizezi cu mana, si sa eviti zonele cu pietoni.

Pentru siguranta bicicletei este bine sa te orientezi in functie de situatie. Lasa bicicleta in zonele special amenajate cand mergi la birou sau la diferite evenimente. Daca e posibil, adu bicicleta cu tine inauntru. Bineinteles, asa cum am spus mai sus, va fi necesar sa investesti intr-un antifurt pentru a-ti pastra bicicleta in siguranta atunci cand nu ai alte optiuni la dispozitie.