In sezonul rece, multi alergatori in aer liber se reorienteaza catre sala de fitness, unde isi pot desfasura activitatea preferata intr-un mediu cu temperatura controlata si pe un aparat potrivit lor: banda de alergat.

Daca nu ai foarte multa experienta cu banda de alergat, probabil te intrebi cum poti obtine beneficiile dorite de pe urma utilizarii ei. Iata, mai jos, cateva sfaturi care sa te ajute sa iti atingi obiectivele atunci cand folosesti banda de alergat:

1. Ajusteaza gradul de inclinare

Pentru a simula mersul pe trotuar, este necesar sa setezi gradul de inclinare al benzii de alergat la treapta 1 sau 2. In caz contrar, pentru ca banda se misca singura, vei depune mai putin efort, vei consuma mai putine calorii si nici nu iti vei pune muschii la treaba, ceea ce inseamna ca vei vedea mult mai greu rezultatele asteptate de pe urma antrenamentului. Bineinteles, daca iti doresti un antrenament si mai intens, este necesar sa cresti si mai mult gradul de inclinare.

2. Variaza viteza

Studiile arata ca antrenamentele in intervale (HIIT), in care faci efort intens pentru perioade de 20-30 de secunde, urmate de pauze similare, sunt mai eficiente in arderea de calorii decat antrenamentele obisnuite. Prin urmare, variaza viteza cu care mergi sau alergi pe banda de alergat pentru a creste numarul de calorii consumate atat in timpul antrenamentului, cat si dupa incheierea lui.

3. Fii atent la echipamentul folosit

Aici, ne referim la pantofii sport, care trebuie sa fie corespunzatori tipului de exercitiu fizic pe care il faci. Nu este deloc indicat sa mergi sau sa alergi pe banda in tenisi, slapi, sau sandale, deoarece te poti accidenta, iar picioarele tale vor avea de suferit. Cumpara-ti o pereche de pantofi speciali pentru alergatori, iar daca ai deja o astfel de pereche de pantofi, verifica-i din cand in cand, mai ales la interior. Daca talpa interioara s-a deformat, si nivelul de confort va scadea. In principiu, este bine sa inlocuiesti pantofii de sport odata la 6 luni, maxim 1 an.

4. Adauga greutati

Daca vrei un antrenament mai solicitant insa nu vrei sa renunti la alergat, o solutie este sa folosesti greutati pentru glezne sau brate. Greutatile iti vor determina corpul sa lucreze mai intens, arzand mai multe calorii.

5. Nu te sprijini pe brate

Atunci cand alergi pe banda, nu te sprijini cu bratele de consola sau de manerele laterale. Desi s-ar putea sa fii tentat sa faci asta pentru a tine pasul cu viteza setata, sprijinirea in brate scade, de fapt, dificultatea antrenamentului, iar antrenamentele tale vor fi mai putin eficiente.

De asemenea, sprijinirea pe brate te poate determina sa te apleci in fata, ceea ce iti poate cauza dureri in zona spatelui, a umerilor, si a gatului. Asadar, mentine spatele drept si privirea in fata pentru a evita aceste probleme. De asemenea, daca te uiti la televizor in timp ce alergi, asigura-te ca televizorul este plasat direct in fata ta.