In zilele noastre exista zeci, daca nu chiar sute de modalitati de a face fitness. Fie ca mergi cu bicicleta prin oras, ridici greutati sau inoti, miscarea are beneficii importante asupra fizicului si psihicului tau. Nu numai ca te face sa te simti mai bine si mai stapan pe tine, dar te ajuta si sa eviti aparitia unor afectiuni grave ce iti pot afecta serios calitatea vietii.

Multi oameni au o abordare relaxata a fitness-ului, in sensul ca nu sunt foarte consecventi si considera ca fac miscare mai degraba cand se plimba sau joaca tenis sau baschet cu prietenii, ocazional. Acest lucru nu este, neaparat, gresit, insa atunci cand vrei sa fii in cea mai buna forma fizica posibila, este necesar sa te concentrezi pe trei obiective principale cand faci miscare.

Obiectivele tale principale, in acest caz, vor fi: obtinerea andurantei cardiovasculare prin exercitii cardio, dezvoltarea andurantei si fortei musculare prin antrenamente de forta, si dezvoltarea mobilitatii si flexibilitatii.

Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre fiecare dintre cele trei obiective:

1. Obtinerea andurantei cardiovasculare

Pentru sanatatea inimii, scopul tau va fi sa efectuezi exercitii care sa iti intensifice pulsul si respiratia. Cel mai eficient mod de a obtine acest lucru este sa combini exercitii fizice viguroase, la diferite intensitati. De exemplu, poti combina jogging-ul cu vaslitul rapid pe un aparat de vaslit, sau jogging-ul cu alergatul la deal.

Pe langa intarirea sistemului cardiovascular, exercitiile cardio iti vor imbunatati starea de spirit, functiile cognitive, dar si sistemul imunitar.

2. Dezvoltarea musculara prin antrenamente de forta

Recomandarea majoritatii expertilor in fitness este ca orice adult capabil fizic sa dedice cel putin 2 ore pe saptamana antrenamentelor de forta. Acest lucru este important in special pentru persoanele mai in varsta, deoarece antrenamentele de forta ajuta la cresterea densitatii osoase si evitarea accidentarilor la varste avansate.

Antrenamentele de forta conduc in general, si la o masa musculara mai dezvoltata, la mai multa putere fizica, precum si la scaderea numarului de kilograme acumulate o data cu inaintarea in varsta. De asemenea, antrenamentele de forta sunt considerate utile pentru scaderea tensiunii arteriale. Fie ca optezi pentru exercitii cu propria greutate corporala sau utilizezi o greutate fitness, vei avea parte de beneficiile de mai sus daca te antrenezi in mod consecvent.

3. Dezvoltarea flexibilitatii si mobilitatii

Flexibilitatea se refera la abilitatea muschilor de a se intinde, pe când mobilitatea se refera la capacitatea unei articulatii de a atinge întreaga sa gama naturala de miscari.

Exercitiile precum stretching-ul, exercitiile de mobilitate si de echilibru sunt necesare pentru ca previn accidentarile si mentin mobilitatea la o vârsta mai avansata. Cu alte cuvinte, mentinerea si chiar dezvoltarea flexibilitatii si mobilitatii sunt vitale pentru a putea continua sa avem o viata activa, fara restrictii fizice, chiar si cand imbatranim. In plus, exercitiile de flexibilitate si mobilitate ajuta si la relaxarea sistemului nervos.