In timpul perioadelor scurte si intense de exercitii fizice, corpul dumneavoastra foloseste metabolismul anaerob pentru a transforma carbohidratii in adenozin trifosfat, sau ATP. In timpul antrenamentelor mai lungi si mai putin intense, corpul tau obtine ATP din metabolismul aerob, unde cea mai mare parte a energiei provine din carbohidrati.

Daca mergi cu bicicleta la o viteza moderata, constanta si fara prea multa rezistenta, folosesti cel mai mult metabolismul aerob, conectat cu functionarea inimii si a plamanilor, si care ajuta corpul sa utilizeze eficient glucoza. Neutilizarea eficienta a glucozei poate creste riscul de pre-diabet sau sindrom metabolic. Cu niveluri moderate de ciclism, indiferent ca faci asta pe o bicicleta de oras sau una de munte, corpul tau isi imbunatateste si capacitatea de a mobiliza grasimile stocate in muschi.

Daca mergi cu bicicleta la o viteza mai mare sau la o rezistenta mai mare, te vei baza mai mult pe sistemul tau de metabolism anaerob. Acest sistem nu este unul pe care il poti mentine activ pentru foarte mult timp, dar ciclismul la un nivel de efort mai ridicat iti va ajuta fibrele musculare sa invete cum sa se adapteze mai usor.

Ca regula generala, cu cat viteza este mai mare, cu atat este posibil sa arzi mai multe calorii, deoarece corpul tau foloseste mai multa energie pentru a merge mai repede. Potrivit Universitatii Harvard, mersul cu bicicleta la o viteza moderata va determina o persoana cu o greutate de aproximativ 70 kg sa arda 298 de calorii in 30 de minute.

Ciclism stationar

Arderea caloriilor poate varia usor intre utilizarea unei biciclete stationare de interior si ciclismul in aer liber. Ciclismul in aer liber este mai dinamic: trebuie sa fii constient de imprejurimi si exista mai multa varietate de miscare, rezistenta la vant, si diferite inclinatii, lucruri care te pot ajuta sa arzi mai multe calorii decat atunci cand mergi cu bicicleta la interior.

Cu toate acestea, daca programul de munca sau alte obligatii nu iti ofera prea multe oportunitati de a face miscare, cursurile de spinning pot fi o optiune buna pentru a arde pana la 300 de calorii intr-o jumatate de ora. Poti arde putin mai multe calorii alergand, insa pedalatul este mai bland cu articulatiile si mai usor de sustinut ca program de fitness. Numarul de calorii arse va varia, indiferent de tipul de exercitiu, in functie de greutate – cu alte cuvinte, cu cat o persoana cantareste mai mult, cu atat va arde mai multe calorii.

Poti sa optezi, de asemenea, pentru ciclism la interior daca esti insarcinata, deoarece te va ajuta sa reduci riscul unui accident.

Ciclismul in aer liber

O persoana poate arde putin mai multe calorii atunci cand merge cu bicicleta afara. Mersul cu bicicleta intr-un ritm moderat in aer liber poate arde pana la 350 de calorii intr-un interval de timp de 30 de minute. Mersul pe o bicicleta de munte poate arde chiar mai multe calorii, datorita efortului depus pentru a naviga pe teren denivelat si pentru a urca.

 

Photo by Philipp M: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-hardtail-bike-on-brown-road-between-trees-100582/