Pentru a fi in forma si a te bucura de o viata sanatoasa este esential sa faci sport frecvent. In general, este recomandat sa faci 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana, la intensitate moderata, astfel incat sa sustii sanatatea sistemului cardiovascular dar sa iti dezvolti si musculatura.

Beneficiile nu se rezuma la inima si muschi, bineinteles, ci sunt multiple, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Insa, ca multe alte lucruri, un stil de viata activ implica si anumite riscuri. In acest caz, ne referim la accidentari – cele mai comune sunt dislocarile, intinderile si rupturile musculare, si fracturile.

Iata mai multe detalii despre acestea si cum sa le eviti:

1. Intinderile si rupturile musculare

Indiferent daca esti profesionist sau amator, atunci cand mergi regulat la sala de fitness sau practici un sport anume, esti expus intinderilor si rupturilor musculare.

Pentru a evita intinderile musculare, ce pot aparea mai frecvent in zona cvadricepsilor si spatelui, si rupturile de muschi si tendon, ce sunt intalnite adesea la genunchi si glezne, nu uita de incalzire inainte sa incepi o activitate fizica solicitanta.

Pentru a trata intinderea musculara este necesar sa ai cateva zile de repaus, sa aplici gheata in zona afectata (nu direct pe piele), bandaje compresive, si sa mentii zona ridicata la nivelul inimii.

Daca repausul te plictiseste nu cauta sa scurtezi perioada de odihna – mai degraba, invita-ti prietenii la un film, un joc de societate sau, daca starea de sanatate iti permite, la un joc pe masa de fotbal.

2. Dislocari

Dislocarile sunt o alta problema care apare frecvent la cei care se antreneaza regulat, mai ales daca nu manuiesc cum trebuie aparatele de la sala de fitness, ridica greutati foarte mari, sau joaca sporturi ce presupun miscari rapide, in viteza, unde pot cadea sau se pot lovi de ceilalti jucatori.

Pentru o astfel de accidentare vei avea nevoie de atentia medicului, imobilizarea zonei, tratament medicamentos si, in unele cazuri, chiar o interventie chirurgicala, urmata de recuperare fizica.

2. Fracturi

Fracturile apar, cel mai adesea, atunci cand asupra osului se aplica o forta mai mare decat acesta poate suporta. Ele sunt cauzate de cazaturi, accidentari repetate, sau lovituri puternice. Este important de stiut ca fracturile pot aparea si la un impact mai mic, daca osul fracturat a fost lezat continuu de-a lungul unei perioade de timp mai indelungate. Acest tip de fractura se intalneste la cei care practica sporturi mai dure si care contribuie, prin impact repetat, la lezarea oaselor si tendoanelor.

Fracturile sunt mai rare in comparatie cu accidentarile de mai sus insa au si urmari cu un impact mai mare asupra sanatatii noastre fizice si psihice din pricina interventiilor chirurgicale care pot urma, perioadelor mari de recuperare, si potentialelor complicatii.

Simptomele unei fracturi includ durerea spontana, dificultatea de miscare a zonei unde suspectam ca s-a produs fractura, sau in articulatiile din vecinatate, umflarea zonei, senzatia de caldura, precum si invinetirea sau inrosirea zonei.