Cel mai adesea, vorbim de beneficiile unui stil de viata activ insa, in cazul celor care nu practica sport de performanta, se vorbeste mai rar despre accidentari, cum se petrec acestea, si cum pot fi evitate. Iata, mai jos, cele mai comune tipuri de accidentari, cum apar acestea, si ce poti face pentru a nu te confrunta cu ele si consecintele lor neplacute.

  1. Intinderile si rupturile musculare

Acestea sunt printre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta persoanele ce practica o rutina consecventa de sport, indiferent daca aceasta este la nivel de amator sau de profesionist.

Intinderile si rupturile musculare apar, de obicei, atunci cand nu iti incalzesti suficient muschii, dar si cand ridici o greutate fitness prea mare. Zona spatelui si cvadricepsii sunt, de obicei, mai expuse intinderilor musculare, in timp ce rupturile musculare sau a tendoanelor pot aparea, mai frecvent, in zona gleznelor sau a genunchilor.

  1. Dislocari

Dislocarile pot aparea atunci cand faci sporturi precum baschet sau fotbal, sau orice alt sport care iti creste riscul de impact cu solul sau cu alti jucatori. Disclocarile mai apar si atunci cand lucrezi cu greutati neadecvate abilitatilor tale, sau nu folosesti echipamentele pentru fitness intr-un mod corespunzator.

  1. Fracturi

Fracturile sunt mai putin frecvente, mai ales printre cei care nu practica sporturi cu impact mare asupra corpului, sau cei care nu fac acest lucru in mod profesionist. Desi sunt destul de rare, fracturile pot aparea, la fel ca dislocarile si intinderile si rupturile musculare, atunci cand o persoana nu foloseste in mod adecvat aparatele de fitness, si exagereaza cu greutatile pe care le foloseste.

Fracturile pot aparea, de asemenea, atunci cand o persoana sufera de alte afectiuni, precum si cand sportul practicat este foarte solicitant si afecteaza oasele in timp. Antrenamentul prea dur poate conduce la fisuri osoase, care cresc riscul de fracturi.

Ce poti face pentru a evita accidentarile atunci cand faci sport?

  1. Incalzeste-ti muschii inainte de fiecare antrenament, cu exercitii de o intensitate usoara, timp de 5-10 minute. De asemenea, incheie antrenamentul cu exercitii usoare care sa iti scada pulsul si sa iti readuca temperatura inapoi la normal.
  2. Fa stretching pentru a-ti mentine flexibilitatea, insa numai dupa incalzire sau dupa ce ai terminat antrenamentul.
  3. Cunoaste-ti limitele. Nu lucra cu greutati foarte mari, daca nu esti pregatit, nu lucra la intensitati foarte ridicate daca nivelul de fitness nu iti permite. Este ok sa vrei sa iti depasesti limitele insa acest lucru se intampla in timp, nu prin exercitiu fizic extrem.
  4. Executa exercitiile corect – daca nu esti sigur de forma corecta a exercitiilor, cere sfatul unei persoane mai experimentate sau instructorului.
  5. Respecta regulile de utilizare ale aparatelor de fitness.
  6. Odihneste-te, urmeaza o dieta sanatoasa, cu cat mai putine alimente procesate, si hidrateaza-te suficient – barbatii vor avea nevoie, in general, de 3,7 litri de lichide pe zi, in timp ce femeile au nevoie de aproximativ 2,7 litri de lichide pe zi.