O bicicleta de oras, denumita uneori bicicleta utilitara, este un tip de bicicleta folosita preponderent pentru calatorii in zonele urbane. Bicicletele de oras sunt construite avand in vedere confortul si caracterul practic si sunt concepute pentru a permite ciclistului sa stea drept, mai degraba decat sa se aplece inainte, ca la bicicletele de sosea.

Tehnic vorbind, multe tipuri diferite de biciclete sunt clasificate ca o bicicleta de oras. Bicicletele hibride, bicicletele de confort si unele biciclete cu transmisie fixa sunt, toate, exemple de biciclete care ar putea intra in categoria bicicletelor de oras.

Majoritatea bicicletelor de oras folosesc mai putine trepte de viteza decat bicicletele de sosea sau de munte si folosesc adesea caracteristici cum ar fi aparatoare de lant si cosuri.

Istoria bicicletelor de oras

Desi am gasi biciclete de oras in anul 1800, in Paris, acestea nu au devenit foarte populare decat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand a devenit obisnuita adaugarea unui motor mic la bicicletele utilitare, in special in Europa de Vest.

Majoritatea oamenilor nu isi puteau permite motociclete sau masini, asa ca crearea unei biciclete de oras motorizate a fost o alternativa excelenta. Din punct de vedere istoric, bicicletele de oras au fost folosite pentru naveta, pentru serviciile postale, de catre curieri si livratorii de ziare, dar si pentru a face cumparaturi si pentru petrecerea timpului liber.

Pentru ce este folosita o bicicleta de oras?

O bicicleta de oras este conceputa pentru a fi folosita ca mijloc de transport utilitar, mai degraba decat pentru activitati atletice. Bicicletele de oras sunt proiectate sa necesite intretinere minima, sa duca eficient ciclistul de la punctul A la punctul B si sa fie usor de controlat.

Chiar daca bicicletele de oras sunt concepute in principal pentru a circula pe drumuri asfaltate si pe suprafete asfaltate, pot fi folosite si pentru a merge pe trasee simple si plimbari linistite in natura cu prietenii!

De-a lungul anilor, pe masura ce bicicletelor li s-au adus imbunatatiri, si bicicletele de oras au evoluat. Bicicletele electrice de oras, sistemele de suspensie imbunatatite, franele si suporturile din spate au devenit elemente des intalnite la bicicletele de oras moderne.Aceste modificari mecanice permit bicicletei de oras sa-si mentina scopul de a fi un mod confortabil si fara probleme de a naviga prin orase aglomerate.

Cine ar trebui sa foloseasca o bicicleta de oras?

Persoanele care locuiesc in mediul urban, care doresc sa calatoreasca fara stres sau oboseala sunt candidatii ideali pentru bicicletele de oras. Daca calatoria confortabila la destinatie este o prioritate pentru tine, mai degraba decat viteza sau capacitatea de off-road, o bicicleta de oras va fi o alegere excelenta.

Daca nu iei ciclismul prea in serios si nu doresti sa-l faci intr-un mediu competitiv, o bicicleta de oras iti va fi de folos.

Cine nu ar trebui sa foloseasca o bicicleta de oras?

Daca suferi de probleme semnificative de sanatate, cel mai bine este probabil sa discuti cu un medic sau un alt specialist inainte de a merge cu bicicleta. De asemenea, daca locuiesti intr-o zona cu dealuri, poti opta pentru un alt tip de bicicleta, precum una hibrid.