Este mersul pe role o activitate potrivita pentru copii? Raspunsul simplu este da: mersul pe role poate fi practicat in siguranta (daca sunt respectate regulile de circulatie si este utilizat echipamentul de protectie) de copii incepand cu varsta de 4 ani.

Daca ai indoieli vizavi de a cumpara celui mic o pereche de role copii, si te intrebi de ce sa nu il incurajezi sa inceapa alt sport, citeste mai jos pentru a afla cateva dintre beneficiile de care copiii se bucura atunci cand merg pe role:

1. Este o modalitate buna de a face miscare

Mersul pe role nu este doar o activitate recreativa. Datorita efortului fizic pe care il implica, poate fi considerat o forma de exercitiu fizic, lucru de care are nevoie orice copil. Mersul pe role intareste sistemul cardiovascular, tonifiaza musculatura si imbunatateste coordonarea, echilibrul, agilitatea si atentia.

2. Le trezeste interesul pentru alte sporturi

Daca te-ai gandit ca cel mic va sta tot timpul pe afara plimbandu-se cu rolele si nu va fi interesat de alte sporturi, sau isi va pierde din entuziasmul pentru sporturile practicate deja, nu este cazul sa te temi. Mersul pe role poate sa ii deschida calea spre sporturi precum hockey-ul sau patinajul artistic.

Dar optiunile nu sunt limitate doar la aceste doua sporturi – coordonarea si echilibrul dezvoltate mergand pe role pot fi utile si in mersul pe bicicleta, snowboarding, skateboarding, si lista poate continua.

In orice caz, o experienta buna pe role il va face pe copil sa priveasca miscarea ca pe un lucru pozitiv, ceea ce il va ajuta sa aiba o viata activa si ca adolescent si adult.

3. Le ofera o stare de bine

Mersul pe role este distractiv dar reprezinta si o provocare pentru cei mici. Castigand abilitatile necesare mersului pe role, copiii vor capata mai multa incredere in fortele proprii. In plus, prin miscare vor consuma energia in exces si pot elimina chiar stresul si anxietatea. Chiar daca au o varsta mica, copiii sunt supusi, la randul lor, la cerintele vietii de zi cu zi, ceea ce poate crea senzatii de neliniste, anxietate, sau chiar depresie. Desi sportul nu este o solutie la aceste probleme, poate reprezenta o modalitate de a diminua simptomele asociate acestora.

Cum il poti ajuta pe copil sa inceapa sa mearga pe role?

Pentru a-l ajuta la inceput, inscrie-l la cursuri de mers pe role sau invatati impreuna. Daca alegi sa invatati impreuna, incepe cu mentinerea echilibrului pe role intr-un spatiu verde. Tine-l de mana si incurajeaza-l sa faca primii pasi, apoi primii pasi pe asfalt.

Copilul va descoperi, incet, in mod intuitiv, sa mearga pe role insa asta nu inseamna ca nu are nevoie de incurajarea ta, pe care o poti oferi inclusiv mergand chiar tu insati pe role. Nu uita sa porti echipamentul de protectie – manusi, cotiere, genunchiere si casca – pentru a-i oferi copilului tau un exemplu pozitiv.

 

Sursa photo tian dayong / Unsplash