Multi pasionati de ciclism sunt pasionati si de calatorii, si pe buna dreptate – ce poate fi mai interesant decat sa iti practici pasiunea, dar si sa vezi lumea in aceleasi timp? Totodata, pentru a avea o experienta pozitiva, este important sa te orientezi catre destinatii unde stii ca te vei simti in siguranta si respectat ca si ciclist.

Daca preferi mediul urban si vrei sa stii unde poti merge in urmatoarea vacanta in care vrei sa incluzi si cateva plimbari cu bicicleta, citeste in continuare pentru a afla mai multe detalii:

1. Copenhaga, Danemarca

Copenhaga se afla de ceva timp pe primul loc in topul celor mai prietenoase orase pentru ciclisti din lume. Peste jumatate din populatia din Copenhaga merge la scoala si la serviciu cu bicicleta pe podurile si pistele care insumeaza cateva sute de kilometri dedicate ciclistilor.

Vestea mai putin buna este ca, din pricina unui buget redus pentru extinderea infrastructurii, Copenhaga este in pericol sa fie detronata, in cativa ani, de alte orase care dedica mai multe resurse investitiei in ciclisti. Insa, dincolo de acest aspect, vei putea folosi fara probleme infrastructura existenta, chiar daca nu ai o bicicleta proprie, pentru ca orasul ofera inclusiv o bicicleta de oras de inchiriat, chiar si fara niciun cost.

2. Amsterdam, Olanda

Orasul Amsterdam este cunoscut la nivel mondial ca un oras prietenos cu biciclistii, si si-a mentinut reputatia prin urmarea unui plan care isi propune ca, pana in 2022, sa extinda parcarile pentru biciclisti si sa imbunatateasca infrastructura existenta. Pentru ca populatia din Amsterdam creste de la an la an, autoritatile si-au propus crearea de piste speciale mai late si sa refaca anumite spatii pentru a oferi mai multa protectie ciclistilor in trafic.

3. Utrecht, Olanda

Utrecht beneficiază de o infrastructura foarte buna pentru ciclisti, si numeroase programe care incurajeaza utilizarea bicicletei pentru transportul de zi cu zi, chiar prioritizandu-l pe acesta in defavoarea condusului. Un dezavantaj semnalat de unii calatori ar fi faptul ca locurile de parcare pentru biciclete sunt destul de greu de gasit, insa acesta este un aspect la care autoritatile lucreaza pentru a-l imbunatati.

4. Strasbourg, Franța

Strasbourg este orasul preferat al ciclistilor din Franta, fiind recunoscut pentru eforturile sale continue de a imbunatati si extinde infrastructura existenta si de a incuraja transportul marfurilor folosind bicicleta.

5. Oslo, Norvegia

Aflată în top 20 din 2017, capitala Norvegiei acorda o atentie deosebită ciclistilor – printre altele, autoritățile au luat decizia de a interzice accesul mașinilor în anumite zone, si de a desfiitța sute de locuri de parcare pentru a face mai mult loc si a oferi mai multa siguranta ciclistilor și pietonilor.

6. Paris, Franța

In ultimii ani, autoritatile din Paris au dezvoltat infrastructura pentru ciclisti, investind in rute speciale si programe diferite care incurajeaza utilizarea bicicletei. Acestea au avut succes – utilizarea bicicletei a fost raportata ca fiind in crestere atat printre adulti cat si printre copii.

 

Sursa imagine Timon Klauser / Unsplash