Daca ai ales sa mergi cu bicicleta de munte pe dealuri si pante, stii ca ceea ce urca trebuie si sa coboare. Daca nu ai foarte multa experienta pe acest tip de teren, iata cateva tehnici care te vor ajuta sa cobori dealul — nu numai intact, ci si cu stil si gratie.

Iata la ce trebuie sa acorzi atentie, atat cand cobori, efectiv, dealul, ci si inainte de coborarea efectiva:

Rotile

Daca te poti gandi la rotile bicicletei ca la un pantof, atunci poti incepe sa intelegi conceptul de a cobori pe o bicicleta. Pe masura ce piciorul tau se misca, mergand normal pe o suprafata plana, calcaiul tau loveste solul, absorbind socul. Urmeaza restul piciorului tau. Talpa se flexeaza si se ruleaza inainte, pe degetele de la picioare, care imping pentru urmatorul pas. Mersul pe jos este, in esenta, o cadere controlata. Coborarea dealului pe bicicleta este aproape la fel – o cadere controlata.

Pe masura ce cobori o panta, dinamica ramane aproape aceeasi. Roata, ca si piciorul, continua sa se rostogoleasca. Franele controleaza viteza cu care ruleaza. Si, daca nu permiti rotilor sa derapeze (si rareori exista o scuza pentru asta – poti pierde controlul), roata nu va provoca mai multe daune drumului decat pantofii.

Franele

Abilitatile excelente de franare contribuie la o coborare fluida. Este adevarat ca frana din fata are o putere de oprire mai mare si, din aceasta cauza, te poate arunca si peste ghidon daca este aplicata prea ferm. Atata timp cat ai pozitia corecta a corpului (vezi paragraful urmator pentru detalii), totusi, poti si ar trebui sa aplici ambele frane in mod egal.

Echilibrul

Deoarece o bicicleta tinde spre miscare inainte intr-o coborare, in mod natural doreste sa te ia cu ea. Este important, deci, sa adopti o tehnica de „rezistenta blanda”. Vrei sa te opui tendintei bicicletei de a te arunca peste ghidon, dar nu intr-un mod care sa-ti impiedice progresul.

Greutate inapoi, deplasare inainte: pe masura ce cobori panta, lasa-te usor pe spate. Daca partea frontala a bicicletei se clatina, probabil te apleci prea mult inapoi. Acest lucru este mai evident la bicicletele cu suspensii fata.

Picioarele

Mentine-ti platforma: picioarele ar trebui sa fie in pozitia 3 si 9. Aceasta se numeste platforma si este cea mai buna pozitie pentru picioarele tale, cu exceptia cazului in care incerci sa iei colturi stranse.

Ochii

Una dintre greselile unui incepator este sa se uite in locurile pe care vrea sa le evite, mai degraba decat sa se concentreze unde doreste sa mearga. Alege, vizual, o cale, si mergi pe ea. Fixeaz-o cu privirea, si scaneaza inainte, din cand in cand, pericole viitoare. Ce pericole ar trebui sa cauti? Asta depinde de nivelul tau de experienta. Un bustean, roci libere, nisip adanc, apa, radacini umede, alti biciclisti, etc.

Photo by Irene Lasus: https://www.pexels.com/photo/man-in-black-and-orange-bicycle-riding-jacket-with-green-off-road-bike-90454/