Ciclismul montan este o forma de ciclism practicat pe terenuri accidentate, neamenajate, folosind biciclete special concepute pentru acest scop. Cu toate ca aceasta definitie face ciclismul montan sa para intimidant, il poti practica chiar daca nu ai experienta, alegand trasee mai usoare si mai scurte. Te poti intreba ce beneficii ai avea de pe urma acestui sport.

Ei bine, iata cateva dintre cele mai importante avantaje de care se bucura cei care utilizeaza bicicleta de munte:

1. Deconectare de la viata de zi cu zi

Chiar daca iti place viata pe care o duci, nu inseamna ca aceasta nu este lipsita de stres sau ca rutina zilnica nu poate deveni plictisitoare sau chiar apasatoare. Iesind cu bicicleta de munte pe un traseu nou reprezinta o noua provocare pentru creierul tau, atat pentru ca trebuie sa planuiesti aceasta iesire in natura cat si pentru ca va fi in alerta in timpul traseului pentru a te mentine in echilibru, a depasi obstacole, si asa mai departe.

In plus, daca suferi de anxietate sau chiar depresie, ai numai de castigat de pe urma petrecerii timpului in natura, facand sport, activitate asupra careia stiinta a decis ca este benefica in reglarea starilor emotionale si imbunatatirea tonusului mental.

In plus, ciclismul montan presupune efort fizic destul de intens, ceea ce inseamna ca te vei bucura de efectele pozitive ale hormonilor eliberati in urma activitatii fizice, inclusiv reducerea stresului si anxietatii.

2. Mai mult entuziasm

Atunci cand suntem afectati de rutina de zi cu zi, bucuria si entuziasmul noastru scad, si nici nu ne mai dorim sa fim atat de implicati in activitatile care ne placeau candva. In locul senzatiilor placute, vom resimti mai mult oboseala, anxietatea, plictiseala si asa mai departe. Desi nu este un leac miraculos, o zi de ciclism montan poate, cu siguranta, sa iti ofere acea doza de nou si aventura care sa iti reaminteasca de faptul ca viata este plina de posibilitati.

3. O conexiune mai buna cu propria persoana

Daca te simti adesea absent din propria viata, activitatile fizice te pot readuce pe calea cea buna. Activitatile care presupun utilizarea corpului si a functiilor sale complexe au potentialul sa te revitalizeze, sa te faca mai constient de propriul corp, pentru care vei castiga un sentiment nou de apreciere, si sa iti imbunatateasca anumite abilitati precum coordonarea si echilibrul.

4. Mai multa stima de sine

Sa faci ciclism montan nu este un lucru chiar usor. Fie ca mergi pentru prima data pe un traseu sau incerci unul mai dificil decat cele incercate in trecut, cu siguranta vei avea motive sa privesti intreaga experienta ca pe o realizare fata de care nu ai cum sa nu simti mandrie.

5. Sentimentul ca faci parte dintr-o comunitate

Majoritatea persoanelor care fac ciclism montan sunt insotiti pe munte de prieteni sau alti pasionati de acest sport. Este un lucru special sa faci parte dintr-un grup care iti impartaseste interesele. Intr-un astfel de grup poti lega prietenii noi sau le poti consolida pe cele deja existente bucurandu-te de traseu si de sprijinul pe care vi-l oferiti reciproc.

 

Sursa imagine – Danny Bor: https://www.pexels.com/photo/man-mountain-biking-in-forest-9994278/