Te-ai gandit ca e o idee buna sa renunti la ciclismul de sosea si sa te indrepti mai degraba catre cel montan? Foarte bine, nu iti va parea rau, iar adrenalina va fi pe masura.

Cu toate acestea, oricat de entuziasmat ai fi, ai grija sa nu comiti aceste 5 greseli de incapator care iti pot afecta parcusul si bucuria de a pedala:

1. Stai pe sa intr-o singura pozitie

Ciclistii de oras stau pe sa in mare parte din timp (exceptie facand poate unele portiuni de urcare sau sprint), insa atunci cand parcurgi un traseu montan trebuie sa fii un pic mai flexibil. Asta inseamna ca va trebui sa te misti destul de mult pe bicicleta (sa te ridici, apleci, asezi, etc), in functie de traseul pe care mergi. Asta te ajuta sa manevrezi mai bine bicicleta si sa treci cu brio peste diverse tipuri de obstacole.

2. Nu mergi si pe langa bicicleta

Suna ciudat, dar toti cei care merg pe o bicicleta de munte fac asta la un moment dat, atunci cand traseul este prea dificil pentru a fi parcurs pe bicicleta.

3. Ti-e teama de instabilitate

Atunci cand mergi doar pe asfalt te obisnuiesti cu o anumita stabilitate, insa la parcurgerea unui traseu de munte vei vedea ca bicicleta nu are aceeasi aderenta. Vei simti pietricelele cum fug de sub roti si iti va fi greu sa te concentrezi la drum. Insa cu cat stai mai incordat, cu atat iti va fi mai greu sa controlezi bicicleta. Relaxeaza-te, accepta instabilitatea si vei face fata cu brio terenului dificil.

4. Eviti ciclistii montani experimentati

Cum altfel sa deprinzi tainele mountain biking-ului daca nu de la cei care il practica de ani buni? Daca nu ai prieteni care fac asta, te poti alatura unuia din multele grupuri pe care le poti gasi online. Trebuie doar sa cauti in zona in care locuiesti si vei gasi cu siguranta oameni la fel de pasionati ca tine, dispusi sa te invete tainele ciclismului montan.

5. Preferi sa ocolesti obstacolele

Traseele montane pot fi extrem de dificile uneori iar daca tu nu esti obisnuit cu un astfel de stil de ciclism, cel mai probabil, atunci cand vei intalni un obstacol ce pare dificil de trecut, vei fi tentat mai degraba sa il ocolesti. Insa oamenii experimentati de care vorbeam mai sus iti vor explica (daca nu vei afla chiar tu, pe propria piele) ca uneori este mult mai sigur sa treci peste un obstacol decat sa incerci sa il ocolesti.

Iata, deci, cateva greseli pe care le poti comite fara sa iti dai seama atunci cand esti incepator in ale ciclismului montan. Important este insa sa constientizezi ca le faci si sa iti schimbi abordarea pe masura ce capeti experienta.