La fel ca în orice alt sport și în ciclism există câteva reguli de siguranță ce trebuie urmate pentru a nu te confrunta cu evenimente neplăcute. Află din acest articol care sunt cele mai importante și de ce ar trebui să le respecți.

Zilele trecute un prieten a căzut de pe bicicletă și și-a fracturat ambele brațe. Ce a făcut greșit? Nu a fost atent la condițiile de drum. Astfel, deși te-ai fi așteptat să pățească acest accident pe un teren accidentat, evenimentul nefericit s-a produs chiar pe asfalt, pe o porțiune acoperită de nisip sau praf.

Putea fi acest accident evitat? Poate că da, dacă ar fi fost atent la drum, dar nu se poate zice sigur.

În fine, ideea este că accidente se pot produce oricând, chiar și atunci când ești prevăzător, dar șansele ca acestea să apară sunt mult mai scăzute decât în cazul în care nu ai respecta nicio regulă și nu ai purta niciun fel de echipament de protecție.

Iată cele mai importante sfaturi de siguranță în ciclism pe care să le respecți dacă vrei să fii ceva mai protejat.

1. Uită-te întotdeauna în față, la drum, și încearcă să anticipezi mișcările celorlalți participanți la trafic (atunci când mergi cu bicicleta prin oraș). În ceea ce privește șoferii, ar fi mai bine să îi cataloghezi din start ca neștiutori, astfel încât să te protezi când ești în preajma lor.

2. Trebuie să fii tot timpul în alertă și atent la tot ceea ce te înconjoară chiar și atunci când bei apă sau te deschizi la bluză. Dacă nu te poți concentra în astfel de situații, atunci ar fi mai bine să nu ieși cu bicicleta prin oraș.

3. Atenție, nu este recomandat să vorbești la telefon sau să asculți muzică la căști atunci când mergi cu bicicleta, din aceleași motive pentru care nu trebuie să faci acest lucru nici atunci când ești la volan. Nu vei mai putea auzi zgomotele din jur, claxoane, sirene, etc.

4. Folosește haine speciale pentru ciclism. În ele te vei simți confortabil, vei pedala în voie și nu există riscul să îți prinzi pantalonii în lanț sau pedale și așa mai departe. În plus, acestea te vor ajuta să menții o temperatură optimă a corpului. Simțindu-te confortabil vei putea să fii atent la ce se întâmplă în jur.

5. Poartă echipament de protecție. În funcție de stilul de ciclism practicat și de anotimp, poți opta pentru ochelari, cagulă, încălzitoare sau răcitoare de picioare, pantofi de ciclism, mănuși cu degete sau fără, etc. Indiferent de tipul de echipament pe care îl alegi, un lucru nu trebuie să îți lipsească: casca.

6. Indiferent că mergi cu biciclete prin oraș sau pe munte, nu uita să îți montezi luminile potrivite. Acestea îți vor fi de folos atunci când te prinde noaptea pedalând.

7. Ultimul sfat, dar nu cel din urmă ca importanță, este să îți menții bicicleta în stare bună de funcționare.